You are here: Home Συνεντεύξεις Ο Γιώργος Καραδήμος στον ΠΑΡΕΑ FM στους 104 !!!

Ο Γιώργος Καραδήμος στον ΠΑΡΕΑ FM στους 104 !!!

karadimos_parea_1

Ολα γύρω μας, μας τα περιγράφουν, μας τα ζωγραφίζουν, μας τα φωνάζουν όλο και πιο γκρίζα - και πολλές φορές, παρά τις υπερβολές, αληθεύουν. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα, αλλά δεν είναι πάντα υπέροχο να ελπίζεις καλύτερες μέρες, να τις προσμένεις και… να τραγουδάς γι’ αυτές; Όπως κάνει ο Γιώργος Καραδήμος στη δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλειά, όπου έχει φτιάξει ένα σύνολο τραγουδιών που μιλούν για «Καλύτερες μέρες». Για φωτεινές μέρες και μελωδικές νύχτες, για εμπειρίες και όνειρα μιλά σήμερα 4-5μ.μ. στην Άννα και τον Στράτο, φυσικά μέσα από την συχνότητα του ΠΑΡΕΑ 104FM, στο καθιερωμένο ραντεβού της Παρασκευής.
* Τραγουδάς για «Καλύτερες μέρες». Τι εκφράζει ο τίτλος του νέου σου δίσκου, ελπίδα, αισιοδοξία;
«Είναι γενικά το CD αισιόδοξο και φωτεινό. Κάτω από κάθε τραγούδι, μέσα στο CD έχω γράψει δυο γραμμούλες με σκέψεις μου για το κάθε τραγούδι, έτσι για να δίνω μια ιδέα για το πώς ένιωθα όταν φτιαχνόταν το τραγούδι. Το ομώνυμο τραγούδι, το «Καλύτερες μέρες» έχει να κάνει με ένα συναίσθημα που νομίζω είναι το ίδιο σημαντικό για όλους τους ανθρώπους. Είναι το συναίσθημα του να είσαι ερωτευμένος, και είναι ο έρωτας αφορμή και τρόπος να τα βλέπεις όλα πιο φωτεινά και αισιόδοξα. Βέβαια αφορά και στην ψυχοσύνθεση του καθενός μας, να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Προσωπικά επιλέγω το δεύτερο. Και ξέρω, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας κάτι τέτοιο. Περνάμε σαν χώρα την πιο δύσκολη κατάσταση από την μεταπολίτευση. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Ίσως τελικά αυτό μας βγει και σε καλό, γιατί πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ένα ξεκαθάρισμα σε όλες τις πλευρές της ζωής και της κοινωνίας και αυτό τελικά θα μας ισχυροποιήσει».
* Δείχνεις πιο ανοιχτός, πιο εξωστρεφής…
«Και ερμηνευτικά θεωρώ ότι ισχύει αυτό. Νιώθω πιο απελευθερωμένος ως ερμηνευτής. Προφανώς είναι θέμα προσωπικής ωρίμανσης. Δεν έχει να κάνει με τη δουλειά. Είναι προσωπικό καθαρά. Νιώθω περισσότερη ασφάλεια να ανοιχτώ και έχω πάρει απόφαση ότι από τη στιγμή που κάνω αυτή τη δουλειά εκτίθεμαι και θα εκφράσω αυτό που νιώθω».
* Ένα από τα τραγούδια του δίσκου, το «Πολεμάω» το γνωρίσαμε μέσα από τη διαδικασία της Γιουροβίζιον. Γνωρίζοντας πόσο χαμηλών τόνων είσαι, με εξέπληξε η απόφασή σου…
«Δεν έχεις κι άδικο. Η αλήθεια είναι δεν είχα ποτέ δεχτεί να τραγουδήσω για οποιονδήποτε διαγωνισμό. Μου αρέσει να λειτουργώ από την αθέατη πλευρά. Προέκυψε συμπτωματικά και ξαφνικά αυτή η ιστορία. Μου έγινε η πρόταση από την εταιρεία μου και μου έκανε κλικ. Θεωρώ ότι αν κάποιος είναι ο εαυτός του και έχει ένα τραγούδι στο οποίο πιστεύει και είναι ειλικρινές, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Το τραγούδι είναι πιο σημαντικό από τον χώρο στον οποίο παίζεται ή τον θεσμό στον οποίο διαγωνίζεται. Η αλήθεια ενός τραγουδιού έχει ισχυρό σήμα από μόνη της. Το δυσάρεστο θα ήταν να πάω με κάτι που δεν μου ταιριάζει επειδή στερεοτυπικά θεωρείται πιο «λάιτ» η Γιουροβίζιον. Δεν έγινε αυτό, δεν έχασα κάτι προσωπικά. Ίσα ίσα που ασχολήθηκε μαζί μου κόσμος και ΜΜΕ που δεν ήξεραν καν ποιος είμαι, ή δεν είχαν ασχοληθεί μαζί μου νωρίτερα».
* Σε τι σε βοήθησε λοιπόν η συμμετοχή σου με την μπαλάντα «Πολεμάω» στην προκριματική αυτή φάση της Γιουροβίζιον;
«Αυτό που κέρδισα ήταν το ότι με έμαθε κόσμος, ο οποίος μάλιστα έφτασε να ασχοληθεί με τον προηγούμενο δίσκο μου, και τι τραγούδια έχω πει. Και να ακουστεί και ένα τραγούδι που ποτέ κανείς δεν περίμενε να ακουστεί σε Γουροβίζιον, πράγμα πολύ ελπιδοφόρο. Το ότι η Γουροβίζιον διεθνώς έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία δύο χρόνια κάτι δείχνει, ότι πηγαίνουμε σε ένα μουσικό περιβάλλον που δίνεται βαρύτητα στο τραγούδι και όχι στο τηλεοπτικό σόου, έχει αρχίσει να αντισταθμίζεται αυτό».
* Θα το επαναλάμβανες;
«Δεν νομίζω αλλά δεν ξέρεις και πώς τα φέρνει η ζωή. Μου άφησε καλή γεύση η εμπειρία αυτή και με τα άλλα παιδιά είχαμε καλή σχέση και το βασικότερο, ένιωσα καλά με τον εαυτό μου».
* Γιώργο στη δουλειά σου, στην καθημερινότητά σου για ποια πράγματα πολεμάς;
«Πολεμάω γι’ αυτά που έχω ονειρευτεί… Για έναν έρωτα νομίζω αξίζει να πολεμά κανείς -όταν ερωτεύομαι, ερωτεύομαι έντονα, με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Αξίζει να πολεμάς για ό,τι θεωρείς σωστό και αξίζει τον κόπο να πολεμήσεις. Σημασία έχει να πολεμάς, να έχεις ιδανικά και λόγο για να πολεμήσεις. Το να μην έχεις κάτι να πολεμήσεις είναι το άσχημο, η κούφια ζωή».
* Δισκογραφικά κινείσαι μάλλον αργά για τα δεδομένα της εποχής μας. Πέρασαν τρία χρόνια από το «Φως και βγαίνω» για να κυκλοφορήσεις το δεύτερο CD σου. Γιατί αυτό;
«Προέκυψε. Δεν μου αρέσει να πιέζομαι απλά και μόνο να κάνω ένα CD. Θέλω να ξέρω ότι και τα 9 τραγούδια στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ίδιο καλά και ακούγεται όλος ο δίσκος από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν με νοιάζει να βγάλω έναν δίσκο απλά για να βγει. Ίσως ο επόμενος πιο γρήγορα. Είναι θέμα συγκυριών, έμπνευσης. Αφήνω να με πάει η έμπνευση και η μουσική όπου είναι να με πάνε».
* Με μια νέα δισκογραφική δουλειά ποια είναι η μεγαλύτερή σου αγωνία; Η καλή δουλειά, η επαφή με τον κόσμο, η αποδοχή από τον χώρο, η επιτυχία;
«Όλα αυτά μαζί μάλλον. Το βασικότερο αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι από όλα αυτά, είναι να αγαπηθεί από τον κόσμο».
* Ποια είναι τα σχέδιά σου για το καλοκαίρι;
«Είμαστε σε περίοδο ζυμώσεων. Συζητώ με δύο συναδέλφους να ταξιδέψουμε σε διάφορες πόλεις παρέα, να περάσουμε το καλοκαίρι μας παρέα με κόσμο που δεν μπορεί ενδεχομένως εύκολα να έρθει στην Αθήνα να μας ακούσει. Παράλληλα όμως υπάρχει στο μυαλό μου η σκέψη να φτιάξω μια μπάντα και να δώσω και κάποιες συναυλίες μόνος μου».
* Ένα όνειρο σου που έχει πραγματοποιηθεί και ένα που ελπίζεις να πραγματοποιηθεί;
«Αυτό που έγινε πραγματικότητα είναι το ότι μπορώ πια να ζω από αυτό που κάνω, κάτι σημαντικό και δύσκολο στις μέρες μας. Τι θέλω να πραγματοποιηθεί; Να συνεχίσει αυτό. Να βρίσκω έρεισμα στη μουσική, λόγο να γράφω τραγούδια και να ζω μέσα από αυτό, και με όλους αυτούς τους τρόπους να έχω επαφή με τον κόσμο».

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012
Διαφήμιση