«Θάρρος ή αλήθεια» και η Τάμτα μπορεί ευθαρσώς να απαντήσει και στα δύο ναι. Γιατί και θαρραλέα και ειλικρινής είναι. Στο νέο της CD, στο οποίο έχει και ντουέτα με τον Σάκη Ρουβά αλλά και με τον Stereo Mike, έχει εμπιστευτεί πολλά νέα παιδιά και… τρεις Γρηγόρηδες! «Θα έλεγε κανείς ότι με κυνηγάει το όνομα, λες και είναι τόσο κοινό όσο το Γιώργος!» Όσο για το νέο αίμα που εμπιστεύεται… «πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η ποπ σκηνή. Αν έρθει ένα κομμάτι δεν κοιτάζω ποιος το έχει γράψει αλλά το ίδιο το τραγούδι…». Η Τάμτα με «Θάρρος» και «Αλήθεια» μιλάει σήμερα, 4-5μ.μ., στην Άννα και τον Στράτο, στο καθιερωμένο ραντεβού στον ΠΑΡΕΑ 104 FM.
* Σε ευχαριστεί που θεωρείσαι fashion icon;
"Δεν είμαι ίσως συνηθισμένη περίπτωση. Προσωπικά, δεν θεωρώ τίποτα υπερβολικό πάνω μου. Αν ζούσα σε άλλη χώρα και με έπαιρνε θα έκανα τρέλες! Μου αρέσει να τολμάω στο ντύσιμο. Με ευχαριστεί και με εκφράζει αλλά βάζω πια και όρια, ας ακούσουν τα τραγούδια μου και ας αφήσουν τα μαλλιά μου και τα ρούχα μου ήσυχα. Σίγουρα το στάιλινγκ και το μαλλί μου με έχει βοηθήσει στη δουλειά μου, αλλά δεν το έχω κάνει γι’ αυτόν τον λόγο, έτσι μου βγαίνει. Και τελευταία νιώθω ότι υπάρχει μια επικέντρωση στη φυσική παρουσία μου και όχι στην καλλιτεχνική προσωπικότητά μου και προσπαθώ πιο έντονα να δείξω τις καλλιτεχνικές πτυχές μου…".
* Νιώθεις ότι μπορεί και να έχεις αδικηθεί;
"Όχι βέβαια. Αν ένιωθα έτσι θα έβαζα ένα τζιν και ένα τι-σερτ για να μη δώσω ποτέ δικαίωμα. Αλλά δεν είμαι έτσι. Βάζω όρια, στην τρέλα ή στο ρούχο αλλά δεν μπορώ να γίνω μια άλλη για κανενός το χατίρι".
* Καλλιτεχνικά ρισκάρεις;
"Δεν έχω κάνει κάτι που δεν μου αρέσει, αλλά δεν έχω κάνει πράγματα που μου αρέσουν πολύ. Υπάρχουν είδη που δεν είναι εμπορικά αλλά πιστεύω ότι ίσως υπάρχουν λίγοι έστω που να θέλουν να ακούσουν σόουλ κομμάτια από μένα, ίσως σε μια μουσική σκηνή. Έχω πολλές πτυχές, όχι ότι μπορώ να πω τα πάντα, αλλά δεν είμαι και μονοδιάστατη. Πιστεύω ότι έχω πολλά ακόμα να δείξω και να τραγουδήσω στον κόσμο. Και πάντα ψάχνομαι γιατί αλλάζουν οι καιροί, τα γούστα… Και σίγουρα όσο περισσότερο δουλεύω τόσα περισσότερα μαθαίνω…".
* Στη νέα σου δουλειά εμπιστεύεσαι νέους ανθρώπους. Πιστεύεις ότι οι νέοι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες στην εποχή μας;
"Στην Ελλάδα, ειδικά στη μουσική σκηνή, είναι σαν να υπάρχει ένα κλειστό τετράγωνο και δεν πηγαίνει κανείς παραπέρα. Ίσως φταίει η έλλειψη παιδείας. Ίσως να ακούγεται άσχημα αυτό που λέω, αλλά έχω μεγαλώσει σε μια άλλη χώρα, που είναι σε πολλά πράγματα χειρότερη από την Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλα είναι σε καλύτερη μοίρα, όπως ας πούμε στην παιδεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία και το λέω με κάθε ευθύνη γιατί έχω κι εγώ παιδί και βλέπω τι γίνεται. Και το βλέπω και στον χώρο μου και στην καθημερινότητα, εκτός από τα σχολεία… Έκανα επτά χρόνια πιάνο μικρή, αλλά στη Γεωργία ξεκινάς τη μουσική, όπως ακριβώς ξεκινάς και το σχολείο. Έκανα θέατρο, γεωργιανό μπαλέτο και είχαμε Όπερα και Φιλαρμονική που μας πήγαιναν συνέχεια και δεν ήταν κάτι ξένο αυτό, ήταν κάτι σαν παράδοση, συνήθεια. Όλα αυτά μου έχουν δώσει πολλά πράγματα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα…".
* Και πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια φοβερή οικονομική κρίση…
"Που σίγουρα επηρεάζει όλες τις δουλειές, πόσο μάλλον τη διασκέδαση. Πριν από πέντε χρόνια που ξεκίνησα, δουλεύαμε πέντε βράδια την εβδομάδα, με σεζόν από Οκτώβρη μέχρι Μάη και τώρα δουλεύουμε δύο βράδια την εβδομάδα για τρεις μήνες. Αυτό τα λέει όλα. Δεν περνάει κανείς εύκολα. Δεν ξέρω τι ιδέα έχει ο κόσμος για μας και δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους καλλιτέχνες, αλλά προσωπικά μπορώ να πω ότι η ιδέα που έχει ο κόσμος για την οικονομική μου κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το όποιο μέγεθος του ονόματός μου. Σίγουρα όμως δεν μπορώ να έχω παράπονο. Ό,τι κρίση κι αν έρθει, επειδή έχω περάσει πολλή κρίση στη ζωή μου, μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν το εύχομαι σε κανέναν αυτό. Αλλά μερικές φορές τα άσχημα που έχω περάσει μου βγαίνουν σε καλό, σε δύναμη. Θα περάσει κι αυτό…".
* Καλοκαιρινά σχέδια έχεις κάνει;
"Από τις 14 Μαΐου θα είμαστε με τον Σάκη Ρουβά στο «Πολιτεία» στη Θεσσαλονίκη για δύο μήνες, όπου πρέπει να πω ότι με τον Σάκη δουλεύω και περνάω τέλεια! Σε σημείο που να λέω τι θα κάνω μετά από αυτή τη συνεργασία… Είναι θέμα χημείας. Μετά θα συνεχίσω να κάνω συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε νησιά, παντού. Το κάνω εδώ και δύο χρόνια αυτό και μου αρέσει, γνωρίζω μέρη και κόσμο. Αλλά κανονικά λάιβ, με ορχήστρα, και γίνομαι και λίγο πιο ροκ απ’ ό,τι με έχουν συνηθίσει…".
* Για ποια πράγματα νιώθεις ευγνώμων;
"Για πολλά πράγματα. Για την καταγωγή μου, για την οικογένειά μου, για τη μαμά μου κυρίως για τις καταστάσεις που έχω ζήσει, καλές και κακές, για το παιδί από το οποίο μαθαίνω πολλά γιατί ουσιαστικά μεγαλώνουμε μαζί. Είμαι πολύ ευγνώμων για την Ελλάδα και τους Έλληνες, πολύ, πολύ, πολύ…".
Τι δεν ξέρετε για την Τάμτα:
- Είναι απίστευτος «γκατζετάκιας» και μπορεί να σερφάρει με τις ώρες στο Ίντερνετ! «Σε σημείο που να γκρινιάζουν οι φίλοι μου»…
- Βάζει πάντα πολλή ζάχαρη στον καφέ της. «Μπορώ να κάνω όλες τις θυσίες στο φαγητό, δεν μπορώ να πιω σκέτο τον καφέ μου!».
- Υπήρξε 70 κιλά όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα «είχα γίνει φίλη με το ψυγειάκι μου, δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω. Τηλεόραση και ψυγείο! Ξέφυγα και μετά μου πήρε δύο χρόνια να φτάσω στα κανονικά κιλά μου, γιατί ήμουν πάντα αδύνατη…».
- Είναι πολύ περήφανη που κατάφερε να κόψει το κάπνισμα «είναι το καλύτερο για την υγεία μας…».
- Δεν προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της «απλά τρώω σωστά, γιατί είναι υγιεινό», δεν πηγαίνει σε σπα, «είναι πολυτέλειες στις οποίες δεν είμαι συνηθισμένη», μέχρι πρόσφατα έκανε γιόγκα και χορό αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο της έβαλε «στοπ» και τώρα περιμένει το OK από τον γιατρό της να ξαναρχίσει.
- Πρόσφατα έγινε κοκκινομάλλα «κι έτσι όπως βλέπω τον εαυτό μου θα μπορούσα να είμαι και φυσική. Δεν με ξενίζει. Κάποτε τα είχα βάψει μαύρα, δεν θέλεις να με δεις! Γενικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω αλλαγές στα μαλλιά μου, τώρα ειδικά που ακόμα κι αν τα κόψεις μπορείς να τα ξαναμακρύνεις, τι πρόβλημα να έχω!».
- Το μοναδικό που της λείπει είναι ο ήλιος «λόγω ωραρίων δεν τον βλέπω συχνά, ειδικά τον χειμώνα είναι τραγικά τα πράγματα. Αλλά με φτιάχνει που τις ώρες που κυκλοφορώ δεν έχει κίνηση. Μέρα δεν γνωρίζω ποτέ πότε θα φτάσω στον προορισμό μου…».
- Λατρεύει τα μιούζικαλ. Τελευταία είδε τον «Billy Elliot» στο Λονδίνο και ξετρελάθηκε. «Τα βλέπεις αυτά και εμπνέεσαι, αν δεν έχεις κάτι να δεις από πού να εμπνευστείς;». Έχει ασχοληθεί με το μιούζικαλ στη χώρα της και θα ήθελε να παίξει «αν και στην Ελλάδα δεν είναι σε υψηλό επίπεδο και φοβάμαι τα ελληνικά μου. Κάνω πλάκα μερικές φορές ότι μόνο ξένη μπορώ να παίξω. Αλλά ίσως με πολλή δουλειά να μπορώ να καταφέρω κι αυτό…».
- Μότο της «αν έχεις πίστη μπορείς να καταφέρεις τα πάντα»…