Σε πάρτι των σχολικών χρόνων μας καλεί ο Διονύσης Σχοινάς με τις φετινές του εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Μπορεί να προβληματίζεται για το μέλλον της χώρας, αλλά… δεν το βάζει κάτω. Τις σκέψεις του μοιράστηκε με την Πέγκυ Ρίζου στην εκπομπή «Η Πέγκυ και η Παρέα της» στη συχνότητα Παρέα 104Fm!
Ο Διονύσης Σχοινάς, ένα από τα καλύτερα παιδιά της ελληνικής μουσικής, χαρίζει εδώ και σχεδόν και 20 χρόνια επιτυχίες υπογεγραμμένες από τους Αντώνη Βαρδή, Φοίβο, Εύη Δρούτσα, Γιάννη Καραλή σε 15 δισκογραφικές δουλειές.
Mπορεί το όνειρο της δισκογραφικής εταιρείας να έσβησε λόγω της κρίσης αλλά δεν πτοείται, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο το «Τι αισθάνεσαι για μένα», ενώ ελπίζει σύντομα ότι θα επιστρέψουμε στα cd.
* Φέτος εμφανίζεστε στο «Doors» στο Κολωνάκι;
«Εμφανίζομαι κάθε Δευτέρα στο «Doors» στο Κολωνάκι και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο «Gold» στη Λεμεσό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από Σαββόπουλο μέχρι Ξύλινα Σπαθιά και από Μπετόβεν μέχρι «Τα παπάκια». Η ιδέα ήρθε από το Dome πέρσι στην Πολιτεία, όπου αρχίσαμε για μια Δευτέρα και κάναμε 30, δηλαδή 7 μήνες»».
* Πώς είναι η ανταπόκριση του κοινού;
«Νομίζω ότι ζω ένα όνειρο. Είναι σαν μπουάτ του 2011, μόνο με πιάνο και κιθάρα. Νιώθω λες κι είμαι στο σαλόνι μου με τα φιλαράκια μου και παίζω κιθάρα όπως κάναμε παλιά στις εκδρομές».
* Θα συνεργαστείτε στην πίστα με την Καίτη Γαρμπή;
«Έχουμε να συνεργαστούμε από τότε που παντρευτήκαμε. Δεν είμαστε υπέρ του να δουλεύει το ζευγάρι μαζί. Είσαι 24 ώρες το 24ωρο, δεν γίνεται να ’σαι και το βράδυ. Να σου λείπει και λίγο».
* Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το τραγούδι, εσείς θα συμμετείχατε σε ένα show για να ισοσκελίσετε τα οικονομικά σας;
«Όχι θα προτιμούσα να βρω καινούργιες λύσεις και καινούργιες ιδέες πάνω στη δουλειά μου».
* Σε συνέντευξή σας δηλώσατε ότι σκεφτόσασταν να φύγετε οικογενειακώς από τη χώρα. Αληθεύει;
«Το δήλωσα πριν από ένα χρόνο και το κράξιμο που έφαγα δεν υπάρχει. Μου καταλόγισαν ότι δεν σέβομαι την Ελλάδα που μου έδωσε ψωμί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαι ο διακόσια χιλιοστός που το λέει. Το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Φοβάμαι πάρα πολύ για τα παιδιά μας. Νιώθω ότι μας κορόιδευαν τόσα χρόνια, απλά το ανακαλύψαμε τώρα. Δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Το οργανώνω, αλλά θα είμαστε κι εδώ. Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου, αλλά η χειρότερη πολιτικά».
* Με τον Γιώργο Αλκαίο δημιουργήσατε μια εταιρεία, την Friends Music Factory, γιατί είχε αυτό το τέλος;
«Σταμάτησε γιατί τη βγάλαμε στη χειρότερη εποχή της μουσικής, όταν το Ιντερνετ ήταν στα πάνω του. Συν ότι ο Γιώργος μετά τη Eurovision αποφάσισε να μείνει μόνιμα στη Μήλο κι έκανε το καλύτερο πράγμα για μένα. Μετά από τόση φασαρία πήγε κατευθείαν στην ηρεμία. Έφτιαξε 10 πανέμορφα σπιτάκια εκεί, τα οποία νοικιάζει κάθε καλοκαίρι και είναι επιχειρηματίας ο φίλος μου πια! Κρατήσαμε το label, το Friends Music Factory και το ανθρωπάκι μας για τις δουλειές που θέλουμε να βγάλουμε, δικές μας και των φίλων μας»…
* Είχατε διατυπώσει σε μια συνέντευξη Τύπου της Friends Music Factory κι ένα παράπονο: ότι είχατε κάνει πολλές δουλειές που δεν προβλήθηκαν από τα ραδιόφωνα…
«Και πάλι πέσαμε στην εποχή που τα περισσότερα μεγαλύτερα Ραδιόφωνα πληρώνονταν από επιχειρηματίες, από εταιρείες, από τραγουδιστές, και δεν υπήρχε χρόνος, ούτε πληρωτέος, για νέα παιδιά. Αυτές είναι οι μόδες της Ελλάδας που περνάνε και τα γρήγορα χρήματα που προσπαθεί να βγάλει ένας επιχειρηματίας, είτε αυτός έχει ραδιοφωνικό σταθμό είτε κάτι άλλο. Κρίμα γιατί χάθηκαν κάποιες καλές δουλειές, οι οποίες πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βγουν από το συρτάρι. Απλώς τα πράγματα πια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μουσικά «κουκουρού», μας έχουν περάσει όλη αυτή τη λαμογιά που αιωρείται στον αέρα».
* Είχατε δηλώσει τότε ότι θα στείλετε κι εσείς τραγούδι φέτος στην Eurovision, ισχύει;
«Όχι είχα πει ότι πάντα γούσταρα τη Eurovision, ποτέ μη λες ποτέ. Τότε ήμασταν πολύ μέσα στα πράγματα, λέγαμε του χρόνου να πάω εγώ. Έχει πολλή κούραση και ειδικά όποιο παιδί πάει εάν συμμετέχει ξανά η Ελλάδα, δεν θα έχει ούτε τη μισή οικονομική υποστήριξη περασμένων φορών, είτε χορηγούς είτε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Εάν βάζεις και τα λεφτά μόνος σου δεν υπάρχει λόγος»…
* Δισκογραφικά σκέφτεστε κάτι;
«Αυτή τη στιγμή όχι γιατί μ’ αυτό που κάνω στα μαγαζιά που παίζω ούτε ανάγκη δισκογραφίας έχω ούτε τίποτα. Όταν κάποια στιγμή έρθει στα χέρια μου ένα καλό κομμάτι θα το βγάλω πάλι μέσω Ιντερνετ όπως το «Τι αισθάνεσαι για μένα» του Φοίβου και χωρίς να το πληρώσει ο κόσμος να μπορέσει να το κατεβάσει».
* Τι θα ευχόσασταν;
«Εύχομαι οι επόμενοι πολιτικοί να είναι εξυπνότεροι, με περισσότερη ψυχή για τα κοινά και να μην είναι παρτάκιδες. Μουσικά εύχομαι κάποια στιγμή να ξανάρθουν τα cd με τα booklet τους γιατί το cd είναι κάτι σαν το βιβλίο, έχει τη μυρωδιά του, έχει τις σελίδες του, έχει ψυχή - και τα χάνουμε...»!