Η Δέσποινα Ολυμπίου τραγουδά για «Μια στιγμή» στη νέα της δουλειά, αλλά… κάθε άλλο παρά μια στιγμή θα είναι κοντά μας, μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΠΑΡΕΑ FM104, της δικής μας, αγαπημένης ερτζιανής παρέας. Σήμερα, 4-6, θα βρίσκεται στα στούντιο του ΠΑΡΕΑ, όπου με την Άννα και τον Στράτο μας ξεδιπλώνουν τραγούδια, σκέψεις, νέα, όνειρα και άλλα πολλά…
Μια στιγμή: Η νέα της δισκογραφική δουλειά φέρει τις υπογραφές, συνθετικά του Μιχάλη Χατζηγιάννη και στιχουργικά των Ελεάνας Βραχάλη, Νίκου Μωραΐτη και Ελένης Ζιώγα - ενώ ένα τραγούδι υπογράφουν οι Ανδρέας Λάμπρου και Ρεβέκκα Ρούσση. Η ίδια λέει «προσπαθώ μέσα από κάθε συνεργασία, ακόμα και αν είναι με τους ίδιους ανθρώπους, να βρω κάτι καινούργιο κάθε φορά… Ο κόσμος βομβαρδίζεται με πολλά πράγματα. Εδώ μπερδευόμαστε κι εμείς οι ίδιοι, χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Καλό είναι να ακούς γνώμες και απόψεις, τι αρέσει στον κόσμο, αλλά πρέπει να τα αφομοιώνεις με το σκεπτικό ότι… εγώ είμαι αυτή που θα τα κουβαλήσω τα τραγούδια και πρέπει να το κάνω σωστά. Αν δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ και να το επικοινωνήσω σωστά. Επειδή είμαστε πολλοί αυτοί που κάνουμε αυτή τη δουλειά, υπάρχει στους περισσότερους το άγχος να ξεχωρίσουν. Εμένα δεν με αγχώνει αυτό το κομμάτι. Πιστεύω πως όποιος έχει κάτι να πει θα ακουστεί… Εγώ ανήκω σε αυτούς που ξεχώρισαν αργά. Το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι βιοποριστικό…».
Η σχέση της με τη μόδα, στη μουσική και όχι μόνο: «Προσπαθώ να εξελίσσομαι ανάλογα με τα ρεύματα της εποχής. Αλλά πρέπει να μου ταιριάζει κάτι. Σαν γυναίκα θέλω να έχω στη ζωή μου το ωραίο, την καλαισθησία και στη ζωή μου και στη δουλειά μου αλλά ας μην ξεχνάμε και το προσωπικό κριτήριο. Επηρεάζομαι σε σχέση με το πώς φιλτράρω εγώ τα πράγματα. Στη μουσική βγαίνουν καινούργια πράγματα, βλέπω νέα στοιχεία στις παραγωγές, πολύ ωραία αλλά φιλτράρω αν μου ταιριάζουν ή όχι…».
Οι παύσεις και οι αποφάσεις της: «Ήθελα να κάνω μια σημαντική παύση. Οπότε αποφάσισα φέτος να μην δουλέψω. Βγήκα πολύ να δω τι γίνεται, να δω συναδέλφους, να δω αν έκανα καλά που αποφάσισα να μην δουλέψω και τελικά… έκανα καλά! Συνηθίζω να κάνω μικρές παύσεις γιατί θέλω να ξεκουράζομαι και να έχω καινούργιες ιδέες και δύναμη για ένα πρόγραμμα. Δεν θέλω να διεκπεραιώνω. Η μουσική δεν είναι διεκπεραίωση… Κι αφού έχω την πολυτέλεια να κάνω παύση, εννοώντας ότι δεν έχω το άγχος του προς το ζην που θα με οδηγήσει να δουλέψω όπου να 'ναι ή το άγχος να μην χαθώ από τον χάρτη της μουσικής, το αποφάσισα. Είναι άλλο να κάνεις πράγματα επειδή είσαι φιλόδοξος και μόνο γι’ αυτό κι άλλο επειδή αγαπάς. Δεν είμαι σε αυτό τον χώρο γιατί έχω τη φιλοδοξία να γίνω διάσημη και πλούσια. Αν και, κακά τα ψέματα, η αναγνωρισιμότητα είναι αναπόφευκτη και μπορεί να βοηθήσει κιόλας… Για μένα πέρα από τους προβολείς είναι αυτό που μου κάνει η μουσική την ώρα που τραγουδάω. Νιώθω ευτυχισμένη μόνο που τραγουδάω…».
Η δημοσιότητα ως εργαλείο και ως πρόκληση: «Κάποια στιγμή βγήκε προς τα έξω ένα κομμάτι της ζωής μου που δεν ήθελα. Ως ένα σημείο ήταν λογικό και αντιλαμβάνεσαι ότι, από τη στιγμή που το σύστημα είναι έτσι, μπαίνεις στον χορό και χορεύεις. Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Από κάποια πράγματα δεν γλιτώνεις, αλλά πρέπει να ξέρεις ποια είσαι και βρίσκεις τρόπο αντιμετώπισης… Λένε πως εμείς οι τραγουδιστές είμαστε ανασφαλείς γιατί μας κοιτάνε χίλια, δύο χιλιάδες μάτια και μας κρίνουν, είμαστε εύκολοι στόχοι για σχολιασμούς και κουτσομπολιά, ίσως γι’ αυτό και προσπαθούμε να δείχνουμε καλοί, ωραίοι, τέλειοι - πράγμα που δεν είναι κανείς. Γι’ αυτό νομίζω πως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να είμαι ειλικρινής, αληθινή, γιατί αν μπω σε έναν ρόλο που θα πρέπει να υποδύομαι συνεχώς, αυτό σημαίνει ψυχική φθορά και δυστυχία… Θέλει ψυχραιμία, λογική και να αναγνωρίζεις τις παγίδες της δημοσιότητας…».
Στιγμές ευτυχίας, στιγμές καθημερινές: «Με μια καλή, ουσιαστική επαφή με έναν δικό μου άνθρωπο, με ένα νοιάξιμο, μια πράξη αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Νιώθω εύκολα συγκίνηση. Μπορώ να πω ότι όσο εύκολα φτιάχνομαι, τόσο εύκολα χαλιέμαι, αλλά επειδή με νοιάζουν όσοι έχω δίπλα μου δεν μεταφέρω τα προβλήματά μου. Ευτυχώς έχω έναν τρόπο και να αυτοσαρκάζομαι και να βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά μεν, με χιούμορ δε, για να μπορώ να πηγαίνω παρακάτω…».
Μελλοντικά σχέδια: Έχω ταξίδια πολλά μπροστά μου. Αναψυχής, πέραν της Κύπρου που είναι η οικογένειά μου. Θέλω να πάω στη Γαλλία φέτος, αν όχι εκεί Νότια Ισπανία ή Πράγα, έχω πολλούς προορισμούς. Έπονται όμως και επαγγελματικά ταξίδια. Θα πάω στην Αίγυπτο, όπου στις 23 Απριλίου θα τραγουδήσω στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με ένα κυπριακό μουσικό σχήμα του Α. Πιτσιλίδη με θέμα την κυπριακή παραδοσιακή μουσική αλλά με πιο μεσαιωνική ενορχήστρωση. Ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ πριν από έναν χρόνο και το συζητάμε να το δισκογραφήσουμε. Όλο τον Μάιο θα είμαι με τον Γιώργο Νταλάρα στην ευρωπαϊκή περιοδεία, σε πολλά μέρη με πολύ ωραία θέατρα, Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, θα ταξιδέψω αρκετά κι είμαι ενθουσιασμένη. Και για πιο μετά… το συζητάω. Σίγουρα θα κάνω μια σειρά συναυλιών το καλοκαίρι, όπου θα κάνω εγώ το πρόγραμμα. Είναι κάτι που με εξιτάρει πολύ, γιατί βγάζω τα απωθημένα μου, τραγούδια που έχω ζηλέψει, που με έχουν συγκινήσει, που θα ήθελα να τα πω και τα λέω!».