Μια ψευδαίσθηση ίσως του δώσει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο… Ο Χρήστος Χατζηνάσιος αυτή την περίοδο ζει, αναπνέει και κινείται σε… γιουροβιζιονικούς ρυθμούς μια και προετοιμάζεται φουλ για τον ελληνικό τελικό της 12 Μαρτίου, όπου συμμετέχει με το τραγούδι «Illusion» -σε μουσική δική του και στίχους των Πάνου Νικολακόπουλου - Γκέιλ Πέτρου. Ένας από τους επτά «μονομάχους» λοιπόν, ο Χρήστος Χατζηνάσιος ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τη Γιουροβίζιον, αλλά και τον νέο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει τέλη Μαρτίου σήμερα, 4-6 στην Άννα και τον Στράτο μέσα από την πιο αγαπημένη ραδιοφωνική συχνότητα της πόλης, τον ΠΑΡΕΑ 104FM!
* Ζεις μια ψευδαίσθηση;
«Μια ψευδαίσθηση αρκετά αληθινή όμως. Ζω ένα παιδικό όνειρο. Από πολύ μικρός είχα την επιθυμία να βρεθώ στην Γιουροβίζιον. Τώρα έχω κάνει τον μισό δρόμο, με τη συμμετοχή μου στον ελληνικό τελικό κι είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».
* Τι σε έκανε να συμμετάσχεις, πέραν του παιδικού ονείρου;
«Το αποφάσισα όταν έμαθα ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε υποψηφιότητες νέων παιδιών κι δεν θα γίνονταν απευθείας αναθέσεις, όπως ξέραμε ως τώρα».
* Πιστεύεις ότι στις απευθείας αναθέσεις έγιναν κακές επιλογές;
«Δεν ξέρω αν οι επιλογές ήταν κακές, σίγουρα ξέρω όμως ότι ο διαγωνισμός χρειάζεται νέο αίμα. Σε όλες τις χώρες, όλα τα χρόνια κυρίως νέα παιδιά διαγωνίζονται. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει η κάθε χώρα τι έχει να προσφέρει η νέα γενιά».
* Το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί πως φέτος ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για τη Γιουροβίζιον θα είναι μειωμένος κατά 60% πώς σου φαίνεται;
«Φαντάζομαι ότι όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και η ΕΡΤ είναι λογικό να κάνει περικοπές με βάση το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε γενικότερα και η Γιουροβίζιον είναι ένας τομέας που πλήττεται εύλογα».
* Ίσως όμως η φετινή ελληνική συμμετοχή να είναι «ριγμένη» σε σχέση με τις παλαιότερες, στις οποίες δίνονταν χρήματα για βίντεο κλιπ και συναυλίες προώθησης σε πολλές χώρες…
«Θεωρώ ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το προμότιον. Θεωρώ ότι η Γιουροβίζιον έχει να κάνει με την παρέα που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και ψηφίζει, αυτό που αρέσει σε ένα τηλεοπτικό σόου. Η Γιουροβίζιον αφορά πιο πολύ την τηλεόραση παρά τη μουσική. Το να γνωστοποιήσεις ένα τραγούδι δεν παίζει μεγάλο ρόλο, όσο παίζει το να είσαι καλά προετοιμασμένος για την τηλεοπτική βραδιά».
* Πώς επέλεξες το συγκεκριμένο τραγούδι, το «Illusion»;
«Το κομμάτι προοριζόταν για τον καινούριο δίσκο μου, που με τίτλο “Άλλη όχθη” θα έβγαινε τον Φεβρουάριο, όμως καθυστερήσαμε την κυκλοφορία του για να εντάξουμε και το “Illusion”, οπότε θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου. Είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και με εκφράζει απόλυτα».
* Πώς σου φαίνονται οι δημοσκοπήσεις που ήδη γίνονται και απασχολούν τις εκπομπές;
«Δεν είναι ενδεικτικά όλα αυτά τα γκάλοπ που γίνονται. Και πάλι θα πω πως σημασία έχει τι θα βγει στο γυαλί. Η Γιουροβίζιον είναι διασκέδαση. Εκείνο το βράδυ ο κόσμος μπορεί να αλλάξει γνώμη λόγω της παρουσίασης ενός κομματιού. Εξάλλου, η μουσική χρειάζεται “χώνευση”. Μέσα σε τόσες λίγες μέρες ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ποιο του ταιριάζει περισσότερο. Αλλά μαζί με την εικόνα θα μπορέσει να καταλήξει. Και κριτήριο πέραν του τι αρέσει στο αυτί, πιστεύω ότι θα είναι για το κοινό τι μπορεί να στείλει στην Ευρώπη ως ελληνική συμμετοχή».
* Το ότι είστε επτά οι συμμετέχοντες πώς σε κάνει να νιώθεις;
«Ο ανταγωνισμός με εξιτάρει. Έτσι κι αλλιώς το τραγούδι είναι μια δουλειά ανταγωνιστική. Αν και προσωπικά, είμαι περισσότερο συναγωνιστής, κι αυτό οι γύρω μου, μου το καταλογίζουν πιο πολύ ως ελάττωμα. Σίγουρα θα ήθελα να βρεθώ στο Όσλο αλλά όποιος κι αν περάσει θα εύχομαι να σκίσει. Για μένα η Γιουροβίζιον είναι ένα μαγικό πάρτι που θα λάβει χώρα στις 12 Μαρτίου και τίποτα παραπάνω, αν βέβαια περάσω θα έχω μπροστά μου ένα ακόμα μαγικό πάρτι».
* Κι ύστερα θα περάσεις στην “Άλλη όχθη”…
«Στα τέλη του Μάρτη… Είναι μια δουλειά που προετοιμάζουμε πάρα πολλούς μήνες, μια προσωπική δουλειά. Κυριαρχείται από ποπ και ροκ ακούσματα, τα περισσότερα κομμάτια δικά μου και νομίζω το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει όποιον επιλέξει να τον ακούσει. Πρέπει σαν μουσικός να είμαι ανάμεσα σε αυτό που ταιριάζει σε μένα και σε αυτό που επιθυμεί η αγορά. Είναι μια δύσκολη ισορροπία… Αλλά νομίζω ότι έχουμε κοινό με ανοιχτό αυτί, λόγω Ιντερνετ κυρίως έχει γίνει αυτό, και μπορεί να δεχτεί καινούρια πράγματα πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι πριν μια πενταετία».
* Έχεις κάνει ποτέ καλλιτεχνικές υποχωρήσεις;
«Όλοι έχουμε κάνει κάποια έκπτωση, κι όταν λέω όλοι, εννοώ σε οποιαδήποτε δουλειά. Στη δουλειά μας έχουμε υποχρέωση να ψαχνόμαστε. Πόσο μάλλον στη μουσική, που έχει τόσους και τόσους δρόμους και τρόπους για να ψάξεις τον στόχο. Λάθη, λάθος υπολογισμοί και επιλογές γίνονται αλλά μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε και καλύτεροι και ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας».
* Παρ’ ότι κουβαλάς το «βαρύ» για το ελληνικό πεντάγραμμα Χατζηνάσιος, δεν το έχεις εκμεταλλευτεί…
«Καθόλου. Πρέπει να πατήσεις στα δικά σου πόδια για να προχωρήσεις. Αν χρησιμοποιείς ονόματα και γνωριμίες για να σε επιβάλλουν δεν θα νιώσεις ποτέ σίγουρος για ό,τι έχεις καταφέρει. Κι έπειτα, είναι καλό να τρως και χαστούκια και να μην παίρνεις πάντα ό,τι θέλεις, μόνο πιο δυνατό σε κάνουν».
* Ποιος είναι ο στόχος σου, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε σχέση με τη μουσική έπειτα από χρόνια;
«Να κάνω καλή μουσική που αρέσει στον κόσμο, δεν φαντάζομαι κάτι άλλο για μένα. Δεν είχα ποτέ τη λόξα με το σταριλίκι και την αναγνωρισιμότητα, νομίζω φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζω όλο αυτό τόσα χρόνια».