You are here: Home Συνεντεύξεις Ο Χρήστος Δάντης στον ΠΑΡΕΑ FM στους 104

Ο Χρήστος Δάντης στον ΠΑΡΕΑ FM στους 104

dantis_parea

Χορτασμένος άνθρωπος και καλλιτέχνης ο Χρήστος Δάντης, μα και διψασμένος ακόμη… Όχι για δόξα, λεφτά και επιτυχίες. Μα για μουσική, πάντα και για πάντα για μουσική… Είναι ροκ ο Χρήστος Δάντης, επί της ουσίας και ως στάση ζωής. Ίσως γι’ αυτό μπορεί τόσο εύκολα να κάνει ντουέτο με την Καίτη Γκρέυ σε καθαρόαιμο λαϊκό, «είχα περάσει υπέροχα», αλλά και να φτάσει την Ελλάδα στο «My number one» της Γιουροβίζιον με ερμηνεύτρια την Ελένα Παπαρίζου. Μπορεί να τραγουδήσει παρέα με την Πέγκυ Ζήνα σε μεγάλη πίστα και να σαρώσει, αλλά βρίσκει τελικά το «σπίτι» του στην Αρχιτεκτονική, εκεί όπου ροκάρει και γουστάρει… Χρήστος Δάντης λοιπόν σήμερα, ροκ πάντα, με νέο δίσκο, «Σκοτώνω» και ακούστε τη ραδιοφωνική του συνάντηση με την Άννα και τον Στράτο, φυσικά στο καθιερωμένο ραντεβού 4-6 στον ΠΑΡΕΑ 104FM να μάθετε γιατί «σκοτώνει» αλλά και γιατί λέει «κάτω τα όπλα από τον Γιώργο Αλκαίο»… Και ετοιμάζεται να πάει στους Aerosmith παρέα με τον γιο του, αλλά και να κάνει μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με την Ευρυδίκη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο…

Νέος δίσκος…
"Έχω φίλους που παραπονιούνται «γιατί εννιά τραγούδια;». Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένους. Πιο σκληρό ροκ από τον προηγούμενο, πιο δικά μου πράγματα και πιο κοντά σε αυτά που έχω ακούσει και έχω θαυμάσει στο παρελθόν, καθότι επηρεασμένος από διάφορες μπάντες, από Deep Purple, μέχρι πιο σύγχρονες. Ας πούμε υπάρχει ένα κομμάτι, το «Με νίκησε η ανάγκη μου» που είναι κοντά στους Kean, πιο σύγχρονη μπάντα. Οι άνθρωποι που δουλέψαμε παρέα είναι εξαιρετικοί όλοι… Είμαι πολύ ευτυχής. Είχα και δυσκολίες μέσα στον χειμώνα, αλλά κατάφερα και τον τελείωσα και πιστεύω είναι ό,τι πιο κοντινό σε εμένα άλμπουμ μέχρι στιγμής μετά από το «Παλιό μου Παλτό» και το «Δωμάτιο»…".
Υ.Γ.: Το «Σκοτώνω» κυκλοφορεί και σε βινύλλιο «σε συλλεκτικά αντίτυπα, για τους πιστούς φαν του βινυλλίου. Μάλιστα και στην Αμερική που βρέθηκα πρόσφατα ανακάλυψα ότι και εκεί το βινύλλιο πουλάει. Αρχίζουμε και το ξαναθυμόμαστε…».
Γιατί «Σκοτώνω»;
"Λόγω πάθους! Πόσοι άνθρωποι έχουμε φτάσει σε σημείο να πονάμε τόσο;".
Βιωματικό;
"Αν και δεν είναι όλα τα τραγούδια δικά μου, κατά σύμπτωση εκφράζουν πολλές δύσκολες καταστάσεις που έχω περάσει. Δεν είναι λοιπόν βιωματικό με την πλήρη έννοια της λέξης, αλλά ναι, έχω περάσει αυτά που τραγουδάω… Είναι ερωτικό άλμπουμ πρέπει να πω, αλλά σκοτεινά ερωτικό, πώς να το πω, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που επικρατούν θα έλεγα είναι… «σκληρό πορνό»".
Προσωπικές πεποιθήσεις…
"Βαλλόμαστε από ιδέες καινούργιες, όλα έχουν γίνει δύσκολα, πόσο μάλλον η συμβίωση δύο ατόμων. Αλλά όπως δήλωσα και πρόσφατα δεν θα έλεγα όχι σε έναν τέταρτο γάμο. Γιατί όχι; Ο γάμος είναι ροκ κατάσταση…".
Κρίση και τραγούδι…
"Το να ξέρεις να σερβίρεις το πρόγραμμά σου είναι πολύ σημαντικό. Εμφανίστηκα στη Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή ήταν μια κοπέλα και πουλούσα πούρα. Το πούρο είναι είδος πολυτελείας, εγώ δεν παίζω μπροστά σε τέτοιο κοινό. Ροκ stage, πούρο και λουλούδι δεν ταιριάζουν…".
"Όσοι δεν ζητούν πολλά θα τα πάνε καλά στο μέλλον, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Εμείς είμαστε κλαμπ, παίζουμε με χαμηλές τιμές. Σε ένα μεγάλο πρόγραμμα είναι και τα plus έξοδα, από το κομμωτήριο της κοπέλας μέχρι τον παρκαδόρο. Θα δείτε σε λίγο που θα δέχονται και σανδάλι στα μπουζούκια πολύ εύκολα… Και συνέβη και κάτι που απομάκρυνε τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες έγιναν θεοί. Τους θεούς ο κόσμος δεν μπορεί να τους νιώσει κοντά του… Υπάρχουν όμως καλλιτέχνες που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλα μαγαζιά. Ο Μητροπάνος με τη Ζήνα φέτος πήγαν εξαιρετικά. Ο Τερζής, ο Σφακιανάκης, ο Πλούταρχος… Υπάρχουν πέντε-έξι καλλιτέχνες, κυρίως του λαϊκού τραγουδιού, που το καταφέρνουν. Οι υπόλοιποι θα αρχίσουμε να μαζευόμαστε σε πιο μικρούς χώρους… Αν μπορείς να επικοινωνήσεις, π.χ. έχω δει τον Τερζή να επικοινωνεί με το βάθος του εξώστη, όλα γίνονται…".
"Έπεσε πολύ μπαλαφάρα και στη δισκογραφία και υπερκτιμηθήκαμε όλοι. Τώρα έπεσαν οι τιμές των CD, αλλά το κακό έχει γίνει. Ήταν πολύ ακριβά. Ο κόσμος δεν σέβεται πια όλο αυτό το μέσο. Και δεν φταίει μόνο ο κόσμος. Οι εταιρείες υπερεκτίμησαν το CD, που δεν είναι σαν το βινύλλιο, που έχει καλύτερο ήχο, από την άλλη θεωρώ και ανήκουστο να γίνονται και πορείες διαμαρτυρίας επειδή έκλεισε ένα σάιτ, απ’ όπου κατέβαζαν τσάμπα μουσική. Ένα βιβλίο δεν τον κλέβεις, τον δίσκο δεν τον έκλεβες, ήταν κάτι πολύτιμο…".
Περί Γιουροβίζιον ο λόγος…
"Είχε αρκετά, μην σου πω σχεδόν όλα, καλά τραγούδια. Το τραγούδι του Αλκαίου ήταν μέσα σε αυτά τα δύο-τρία που ξεχώριζαν. Κάθε φορά κάνουν σόου και τους κράζει όλος ο κόσμος, τώρα το είδαν πιο σοβαρά. Εμένα, προσωπικά, το σόου μου είναι αδιάφορο, μην σου πω το είδα και πιο θετικά, ήταν σαν να έλεγαν «συγγνώμη για το περιττό σόου που έχουμε κάνει τόσα χρόνια, τα τραγούδια μας αφορούν και όχι οι παρουσιαστές και τα ενδιάμεσα». Πέρσι για να ακούσουμε τα τρία τραγούδια του Σάκη είχαμε σόου τριών ωρών… Αυτό που έχω να πω σε όσους «πυροβολούν» τον Γιώργο Αλκαίο, να μην βιάζονται τόσο πολύ, γιατί αν κάνει την έκπληξη, που μπορεί να την κάνει γιατί ο Γιώργος έχει κοινό και στην Τουρκία και στις βαλκανικές χώρες, θα είναι οι πρώτοι που θα τον αποθεώνουν. Ο κόσμος τον επέλεξε και αυτός είναι ο τελικός κριτής. Είναι διασκεδαστικό, εύθυμο και χαρούμενο και θα γίνει χιτάκι εδώ και στο κάτω-κάτω γιατί να μην το στείλουμε να δείξουμε ότι δεν μασάμε από τίποτα;".
Ο ίδιος θα ξαναπήγαινε ποτέ;
"Έχουν μετατοπιστεί κάποιοι σπόνδυλοι και πιστεύω ότι θα συμπεριφερθούν καλύτερα απ’ ό,τι σε εμάς που κερδίσαμε τον διαγωνισμό. Όταν πήραν το βραβείο εγώ σαν συνθέτης δεν ήμουν πουθενά. Και ούτε λίγο ούτε πολύ άκουσα και από τους αρμόδιους ότι ε, εντάξει, ήταν θέμα δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ και προώθησης και όχι θέμα τραγουδιού η νίκη. Οπότε αρκετά…".
Τζουλιάδα, οικονομικά μέτρα, «Οπα»…
"Το πρώτο και το τρίτο είναι οι ασπιρινούλες μας. Μας απασχολούν γιατί αν έχουμε μόνο να σκεφτόμαστε το μεσαίο, άστα να πάνε…".

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012
Διαφήμιση